Koper

Kljuke za notranja vrata

15.12.2015 в 17:10
Kljuke za notranja vrata

Kako izmed vse možnosti, ki so na trgu izbrati pravo kljuko, ki nam bo služila dolga leta? Pri izbiri prave kljuke za vrata ne moremo trditi, ali je bolj pomemben izgled ali trpežnost. Zanesljiv mehanizem in kvalitetna zaščita bosta omogočila dolgotrajno ohranitev uporabe, medtem ko bosta oblika in barva poskrbela za eleganten dizajn. Najprej je potrebno razumeti možnosti pri izbiri kljuk za notranja vrata.
Poznamo tri glavne tipe kljuk:

  • navadne kljuke;
  • »kljuke-bunke«;
  • fiksne kljuke.

Poglejmo si podrobneje vsak tip posebej. 

18946.jpg
Navadne kljuke oziroma kljuke »na potisk«. Princip delovanja kljuk je razviden že iz samega imena – s potiskom kljuke se v vratih premakne zapah, ki odpre vrata, medtem ko kljuko spustimo se zapah vrne na prvoten položaj »zaprto«. To je najbolj razširjen tip kljuk. Glede na tip ključavnice, ki se vgradi v tako kljuko lahko izbirate med dvema možnostma uporabe – deljena kljuka ali kljuka s ščitom. Deljeno kljuko se lahko namesti tako na ključavnice z dodatnim cilindričnim vložkom ali z vrtljivim mehanizmom, kot tudi na notranje zapahe, brez fiksacije. Če niste izbrali kljuke s ščitom skupaj s ključavnico, se morate prepričati, da je razdalja med osjo ključavnice (od jedra kljuke do sredine odprtine za ključ) in osjo kljuke enaka. V nasprotnem primeru kljuke ni mogoče namestiti.

16372.jpg

»Kljuke-bunke« (iz angl. Knob – gumb, bunka). Imenujemo jih tudi vrtljive kljuke. To je komplet, ki vsebuje kljuko za vrata in zapiralo. Prvotno so izdelali »kljuke-bunke« le v obliki krogle, od tod tudi takšno ime. Dandanes so na trgu predstavljene tako v obliki kroglice, kot tudi v obliki kljuke »na potisk«. Obstajajo tri možnosti uporabe »kljuke-bunke«: običajen zapah brez fiksacije, zapah s fiksatorjem in zapah s preprosto ključavnico. Med njihove glavne prednosti štejemo nizko ceno ter dejstvo, da ni potrebno posebej izbrati kljuke in zapaha. Slabost teh kljuk je v tem, da moramo obvezno narediti okroglo luknjo v vratih za vgradnjo mehanizma, kar v bodoče onemogoča namestitev običajne kljuke. »Bunke« nimajo visoke stopnje varnosti in stabilnosti odpiranja, zato so namenjene predvsem uporabi v stanovanjskih prostorih.

9081.jpg

Fiksne kljuke. Takšne kljuke nimajo nobenih gibljivih delov in niso povezane s ključavnico. V tem primeru se vrata zapirajo s pomočjo valjčnega ali okroglega fiksatorja. K fiksnim kljukam prištevamo t. i. »kljuke-gumbe«, ročaje in tolkala. Navadne kljuke in »kljuke-gumbi« so najpogosteje izdelane iz jekla, medenine, aluminija, zlitin aluminija ter cinka. Les, plastika, usnje in ostale materiale se lahko pri navadnih kljukah in vrtljivih kljukah uporabi samo za dekoracijo. Izbor materiala za fiksne kljuke je omejen le s fantazijo oblikovalca – lahko se uporabi kovina, les, steklo, plastika in druge materiale. Kakovost prevleke kljuke ponuja visok pokazatelj pri odpornosti na korozijo in praskam. Pri kljukah, ki so nameščene na vratih kopalnice mora biti dodatna prevleka odporna na vlago. Kljuke iz mehkega lesa hitro izgubijo svojo obliko. Pomembno je upoštevat skladnost dimenzije kljuke z dimenzijami vrat. Premajhna in prelahka kljuka, ki je pritrjena na težka vrata lahko zelo hitro odpade, prevelika kljuka na lahkih vratih pa lahko hitro poškoduje vratno krilo. Po kratkem pregledu tipov kljuk za vrata in materialov lahko pogumno preidemo k izbiri dizajna kljuke. Ta izbira je individualna za vsaka vrata posebej. Vrata, vratno okovje in dekoracija prostora se morajo ujemati oziroma dopolnjevati na način, da ustvarijo individualno podobo vaše hiše. Če morate izbrati nekaj kljuk za vrata, potem dajte prednost kljukam enake barve in enake oblike. Pri nastavitvi kljuke se prepričajte, da so vsi pritrdilni elementi in njeni drugi detajli tesno nameščeni. Da bo kljuka imela dolgi rok uporabe jo je potrebno redno čistiti z mehko krpo ter mazati mehanizem s posebnim oljem za vratno okovje.